Най-прекрасните поляни в село Синеморец се превръщат в поредния български квартал. Иронично,

...
Най-прекрасните поляни в село Синеморец се превръщат в поредния български квартал. Иронично,
Коментари Харесай

Синеморец: Искаме поляни, не квартал!

Най-прекрасните поляни в село Синеморец се трансформират в следващия български квартал. Иронично, да не кажем цинично, ще носи звучното име  " Поляните ". Най-красивото останало кътче на южното ни Черноморие ще бъде заличено, с цел да се повдигнат следващите бетонни здания, макар че е част от Природен парк „ Странджа “.

В момента на мястото стърчи един стартират градеж (точно над неповторимата скална околност " Корабите),  а в още един заварден и квалифициран за строителство имот има една полузавършена и две изоставени здания. И това е по-малко от 100 метра от скалите (така наречената зона „ А “ съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие). Напомняме, че ръководителят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева – бургаски народен представител от ГЕРБ, разгласи на конференция в Народното събрание през месец юли т.г., че ще бъде наложена цялостна възбрана за строителство в 100-метровата зона от бреговата линия.  

Този безочлив градеж провокира голямо публично неодобрение, което, несъмнено, беше против всякакво по-нататъшно бетониране на метри от морския бряг. В последните дни поданици и другари на Синеморец всеки ден стачкуват против беззаконието, прилагано от Общинския съвет в Царево с директното подпомагане на Министерството на околната среда, което вместо да отбрани природата, излиза със мнения, които изрично прескачат разпоредбите в законите. 

Нито публичното неодобрение, нито Подписката до способените институции (която можете да намерите тук ) трогват общинските съветници в Царево, които са одобрили схеми не за един и два градежа, а за цели квартали. Даже не мисля, че би трябвало да разясняваме циничността на мнението към скандалните разрешителни за градеж, в което е посочено, че загубата на неповторимите за света растения и животни " ще е незначителна ". 



Решенията за застрояване на местността са взети с претекст " Устойчив капиталов интерес за околност " Поляните ", в случай, че проектът за Общ организационен проект на Царево е спрян, точно тъй като българското общество беше изрично, че не може да търпи повече морският бряг да се трансформира в Бетономорие. Въпреки  че местността " Поляните "  е мястото, където се сливат море, река, планина, гора и необятен небосвод, част от " Натура 2000 ", прието за скъпо за цяла Европа и целия свят, с растителен и скотски свят, който се среща единствено тук.

Разбира се, община Царево няма проблем за следващ път да пренебрегне законите, като позволява подобен мащаб на застрояването, който е изцяло несъответен с действителните благоприятни условия на бреговата линия и плажовете на село Синеморец.  На сигналите на жители Министерството на околната среда и водите дава отговор, че няма потребност да бъде оценено въздействието върху околната среда. Макар това да е в несъгласие със Закона за запазване на околната среда и Закона за биологичното многообразие, които са безапелационни, че въпросната инфраструктура се намира в естествен парк " Странджа "  и в две предпазени зони по смисъла на Закона за биологичното многообразие, както и на прелетния път на птиците. 

 
Мария Кавлакова: Ние можем да променим системата!

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР